Zločin a trest

14.06.2016 11:32

V čísle 5/2016 časopisu Lidé a Země jsem narazila na článek (Na kávě u zločinců) o věznici kdesi na Filipínách, která není obehnaná ostnatým drátem, a přesto v ní žijí i ti nejtěžší zločinci. Komentář autora, který přepisuji níže, hovoří o trestu a jeho nápravě, samozřejmě za společensky jasné zločiny, jako jsou krádež či vražda. Myslím však, že je aplikovatelný i na "zločiny" duchovní. Každý nechť si doplní sám, co považuje za ještě přijatelný a co již za těžký, neomluvitelný zločin. Já jsem přesvědčená, že šanci na nápravu dostává od Boha každý, bez výjimky, a není právem žádného smrtelníka mu je upírat. A není právem žádného smrtelníka určovat - je to dokonce naprosto zbytečné -, kde a jak má viník nápravu konat, neboť dostatečným trestem je bytí sám se sebou a svým pokleskem. Jiná cesta, cesta, jíž nám ukazuje H., se ukáže jedině v tomto vyhnanství, nikoli v tmavé cele příkazů a odsouzení od těch, kteří ví lépe než sám Bůh, co je správné.

Iva Jaklová

-----------------------------------------

Očima autora

Názory na spravedlivý trest jsou předmětem vášnivých debat všude. Kritika přehnaně lehkých podmínek pro nejtěžší zločince v některých evropských zemích je jistě zcela legitimní, zejména pro delikventy nepociťující jakoukoli lítost či pro ty, co jsou neschopní nápravy.

Trest by však měl být i možností změnit své hodnoty a najít jinou cestu. Ne každý má v sobě smysl a schopnost pro nastoupení dlouhé cesty k nápravě, ale dostat šanci může být začátkem poznání a změny. A přemýšlet nad svými činy v jakési obdobě vyhnanství je možná lepší než v tmavých celách.

Oponenti takového jednání oprávněně vznesou argumenty, že oběti zločinů často žádnou šanci zvrátit svůj osud neměli. Zatímco závěr si musí udělat každý sám, je sympatické vidět, že se věci dají dělat i jiným způsobem, než je ten běžně zažitý. Jak říká jeden z iwahigských mužů: "Pracující vězeň, který má šanci se pohybovat po malém kousku svobodného světa, je jistě lepší než ten, který znuděný za ostnatými ploty přemýšlí o dalším zločinu."

Peter Hupka, cestovatel, Lidé a Země 5/2016